Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на
Коментари Харесай

Осъдиха прокуратурата заради шесторното убийство в Нови Искър

Прокуратурата е наказана да заплати обезщетение от 160 000 лв. на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов, който беше измежду жертвите на шесторното ликвидиране в Нови Искър, осъществено от рецидивиста Росен Ангелов в новогодишната нощ на 31 декември 2017 година, заяви правният портал " ".

Тогава Ангелов умъртви някогашната си другарка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 година отиде в къщата ѝ и простреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, щерка ѝ Нанси Иванова, новия ѝ другар Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

След бруталните убийства Ангелов беше търсен една седмица, само че се самоуби преди да бъде арестуван. Тогава стана ясно, че той е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 година е бил наказан за следващ път – на 8 години непоколебим затвор за блудничество с малолетно момиче, а 10 години преди този момент е бил наказан и за обезчестяване. Последната му присъда обаче по този начин и не е била изтърпяна, тъй като Ангелов се укрил, а Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са подходили извънредно официално в издирването му и по този начин са основали предпоставките за последвалата покруса.

Братът на Кети Кюхова – Иво, вече осъди на две инстанции прокуратурата да му заплати 80 000 лв. за това , че поради бездействието по издирването на Ангелов е изгубил сестра си и майка си. И градският, и апелативният съд одобриха, че има причинна връзка сред бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в действие и последвалото шесторно ликвидиране.

Майката на Боби Иванов пък заведе предходната година иск за 200 000 лв. обезщетение за загубата на единствения ѝ наследник по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД).

В решението на Софийския градски съд (СГС) е припомнена хронологията по формалното търсене на Ангелов от влизането в действие на присъдата му за блудничество през декември 2009 година През идващите години са се повтаряли няколко пъти в годината инспекции на еднакъв адрес, на който е било ясно, че той не живее и срещи с родственици, с които той нямал връзка. Едва девет месеца след влизане на присъдата в действие, Ангелов е бил разгласен за общодържавно търсене и чак през 2015 година – за интернационално. Според арбитър Радост Бошнакова работата на управляващите е трябвало да стартира още при постановяване на първоинстанционната присъда.

Тя дефинира като еднотипни и неефективни дейностите на прокуратурата в годините на търсене на рецидивиста, без да бъдат давани съответни инструкции към Министерство на вътрешните работи за други, по-ефективни способи за търсене.

„ Налице е и липса на подхванати от прокурора при практикуване на законовите му пълномощия дейности по предоставяне на инструкции за предприемане на други издирвателни мероприятия за наказаното лице, като осъществяване на разследващи беседи с близки другари, издирването тук-там, на които преди е установяван (като мястото, на което е осъществено незаконното действие по влязлата в действие присъда и на което лицето е открито), и други. Изложеното обосновава извод за несъблюдение на законовото обвързване на способния прокурор да извърши влязлата в действие присъда, респ. за противоправност в неговото държание като орган, на който е предоставен контрол върху осъществяването на наказванията “, се споделя в решението на градския съд.

Показания са дали бабата на убитото момче и близка нейна другарка, които свидетелстват за близката връзка на Елисаветова със сина ѝ и за шока, който е изпитала на 2 януари, когато на работното си място научила за убийството. Съдът написа, че „ неочакваната и жестока загуба на най-близкия ѝ човек съставлява за нея разтърсващо и бурно събитие с висок стресогенен капацитет, неизбежно довело до възникването на мощни по интензитет душевни болки и премеждия “.

В решението си арбитър Бошнакова акцентира, че от голяма важност за причинната връзка сред неизпълнената присъда и последвалото ликвидиране са освен дейностите или бездействията на прокуратурата, които действително са довели до настъпване на вредата, само че и тези, които са основали предпоставки за това.

Съдът напомня, че непривеждането на присъдата в осъществяване в продължение на 8 години е попречило за възможното коригиране на наказания и по този начин е основало действителна опция от настъпването на последвалото шесторно ликвидиране.

„ Ето за какво, съдът намира за открито съществуването на причинна връзка сред непривеждането на присъдата в осъществяване и вредоносния резултат, респ. за потвърден фактическия състав, обуславящ възникването на гаранционно-обезпечителната отговорност на прокуратурата за противоправното ѝ безучастие по реда на член 49 от Закон за задълженията и договорите “, безапелационен е градският съд.

За да одобри, че справедливото обезщетение в тази ситуация е 160 000 лв. , арбитър Бошнакова показва, че спирането на връзката сред майката и детето ѝ по извънредно нечовечен и травматичен метод е лишило Стефана Елисаветова „ от нейната житейска опора и смисъл на живота ѝ “, което е доказана и от умозаключение на съдебно-психиатрична и психична експертиза, съгласно която несъразмерното страдалчество на дамата е довело до усложнени последствия, изразени в бодърствуване, липса на предпочитание за другарство с близките и витална горест, довели до меланхолия.

Прокуратурата е наказана да заплати и още над 12 000 лв. за разходи по делото.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР